Firmele în insolvenţă şi faliment au ajuns la restanţe de 3,3 miliarde de euro în iulie 2014

Sursa: Ziarului Financiar din data de 02.10.2014

Sumele restante ale firmelor în insolvenţă şi faliment au crescut cu 23% în ultimul an şi cu echivalentul a 230 mil. lei doar în luna iulie.

Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau întârzieri la plata creditelor în valoare de 14,7 miliarde de lei (3,3 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, ceea ce înseamnă că restanţele au reprezentat aproape 90% din totalul finanţărilor contractate de aceste societăţi de la bănci.

„Cred că fenomenul de creştere a acestor restanţe o să înceapă să se stabilizeze. Evident că intervine şi cadrul legislativ, noua lege a insolvenţei, vom vedea care va fi impactul. Numărul falimentelor este legat de evoluţia economiei, dacă economia îşi revine, atunci şi falimentele se vor restrânge“, a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Numărul debitorilor aflaţi în insolvenţă şi faliment  era de 8.352 la finalul lunii iulie, cu peste 2.000 de firme mai mult decât în iulie anul trecut. Sumele totale datorate de firmele aflate în faliment şi insolvenţă au ajuns în iulie la 16,6 miliarde de lei, în creştere cu aproape 3% faţă de luna anterioară. În cazul companiilor aflate în faliment, restanţele sunt aproape la paritate cu sumele datorate de acestea băncilor.

Tendinţa restanţelor acestor firme cu probleme a fost una ascendentă în ultimii ani, valoarea acestora fiind de aproape zece ori mai mare în prezent decât la începutul anului 2012.

Peste 100.000 de firme au intrat în insolvenţă în ultimii cinci ani, dar în foarte puţine cazuri planurile de reorganizare au avut succes.  Bancherii spun că sunt multe cazuri de firme care şi-au cerut insolvenţa tocmai pentru a evita plata ratelor la credite.

 

Creditorii nu pot executa silit o firmă aflată în insolvenţă chiar dacă aceasta nu îşi mai achită ratele, fiind nevoiţi să respecte planul de restructurare al debitorului aprobat de judecător. Practic, băncile trebuie să constituie provizioane imediat ce un debitor se declară în insolvenţă, ceea ce afectează profiturile.

Bancherii au început să-şi cureţe portofoliile de retail de credite neperformante în ultimele luni după ce au primit undă verde de la BNR pentru a scoate în afara bilanţurilor împrumuturile provizionate integral. Povara neperformantelor generate de firmele aflate în insolvenţă rămâne însă mare în condiţiile în care bancherii aşteaptă noi norme înainte de a-şi curăţa şi aceste bilanţuri.

Impactul crizei a fost resimţit puternic de întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi de o serie de companii mari, care şi-au văzut veniturile diminuate drastic şi nu şi-au mai putut onora obligaţiile de plată către bănci sau furnizori. 

Supraîndatorarea şi scăderea afacerilor în perioada de criză este principala cauză identificată de bancheri pentru numărul mare de insolvenţe din acea perioadă. Pe total, revenirea creditării pe segmentul corporate se lasă aşteptată, băncile motivând acest lucru prin absenţa cererii solvabile. Totodată, aversiunea la risc a băncilor rămâne ridicată. Împrumuturile în lei contractate de companii au crescut cu 6,5% în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar contracţia a fost de 14% pe partea de finanţări în valută.

 

Analiştii consideră că firmele nu se simt stimulate să investească datorită creşterii economice ezitante, încetinirea ritmului de creştere economică fiind nefavorabilă pentru companii. Economia a intrat în recesiune tehnică după două trimestre de scăderi consecutive. Ritmul de creştere economică din primul semestru al acestui an faţă de primele şase luni ale lui 2013 a fost de doar 2,4%, mult sub aşteptările analiştilor, ceea ce a împins în jos şi aşteptările pentru tot anul.

http://www.zfcorporate.ro/banci-asigurari/firmele-in-insolventa-si-faliment-au-ajuns-la-restante-de-3-3-miliarde-de-euro-in-iulie-13360173/